Full sal for smertevitenskap

- Jeg aner ikke hvorfor jeg er her, innledet manuellterapeut Sigurd Mikkelsen under sitt foredrag «Fra moderne smertevitenskap til klinisk handling» på Fysioterapikongressen på Lillestrøm torsdag. 

Publisert Sist oppdatert

Det manglet likevel ikke på interesse for hva han hadde på hjertet. Så mange hadde møtt fram, at foredraget ble flyttet til en større forelesningssal enn den som var satt opp i programmet.

- Nye tanker truer tidligere tanker. Når de som har fått faget opp og fram merker at det kommer noe nytt, da oppstår det gnisninger, sa Mikkelsen.

Han har lenge gitt uttrykk for sine meninger om smertevitenskap gjennom sin blogg og i sosiale medier, og har blant annet startet den fagprofesjonsnøytrale facebookgruppa «Nevrovitenskap-Adferdsbiologi-Smerte» sammen med fysioterapeut Eirik Hellerud. Gruppa har nå 3 500 medlemmer.

- Det er så mange yrkesgrupper som jobber med smerte. Vi gjør det på forskjellige måter, men vi fisker kunnskap i den samme sjøen, sa Mikkelsen.

I foredraget forklarte Mikkelsen hvordan langvarig smerte kan produseres av hjernen, uavhengig av vevsskader. Han la vekt på at det er en utfordring å formidle dette til pasienten, uten å gi inntrykk av at pasienten innbiller seg smerten.

Sosiale vesener

Mikkelsen tok i sitt foredrag også for seg den biopsykososiale modellen. Mennesket er først og fremst et meningssøkende og relasjonelt vesen. Fysioterapiutdannelsen, i likhet med de fleste andre helseutdannelser, starter med mye biologi og inneholder ellers lite psykologi og sosiologi.

- Kanskje hadde den biopsykososiale modellen vært mer nyttig om vi snudde den på hodet? At vi først og fremst forstår at det sosiale er viktig for et menneske.  Kanskje kan sosiale forhold predikere helse bedre enn for eksempel biomekanikk, sa Mikkelsen.

Med hensyn til rekonseptualisering av egen rolle, mener Mikkelsen at fysioterapeuter ikke bør tenke på seg selv som håndverkere, men som manuelle rådgivere.

- Det du sier til pasienten, ordene du bruker, kan ha stor betydning som intervensjon, uten at det betyr at du skal slutte å manipulere og trykke, sa han.

Powered by Labrador CMS