Foreslår å gi ME et nytt navn

En amerikansk ekspertgruppe har lansert nye diagnosekriterier og et nytt navn på ME. Målet er en mer presis forståelse av sykdommen.

Publisert

I en rapport fra Institute of Medicine (IOM) lanseres et nytt navn på ME. Ekspertgruppen består av 15 forskere, som i løpet av det siste året har gått gjennom over 60 år med ME-forskning, skriver Dagens Medisin.

For upresise

Ekspertgruppen mener at betegnelsene kronisk utmattelsessyndrom og myalgisk encefalopati er for upresise. Forskerne foreslår i stedet «Systemic exertion intolerance disease» (SEID), som de mener i større grad får frem alvoret og kompleksiteten i sykdommen. På norsk blir dette trolig «systemisk påkjenningsintoleranse-sykdom», som understreker at det rammer hele kroppen og mange organer.

Hovedbudskapet i rapporten, som ble lagt frem tidligere denne måneden, er at kunnskapen om sykdommen bør styrkes både hos helsepersonell og i befolkningen for øvrig.

Tre kriterier
Gruppen foreslår følgende tre kriterier som må være på plass for at pasienten skal kunne diagnostiseres med SEID:

  1. En vesentlig reduksjon eller svekkelse i evnen til å fungere i jobb, skole, sosiale eller personlige aktiviteter på et nivå tilsvarende før sykdommen inntraff, som varer i mer enn seks måne­der, og opptrer sammen med dyp utmattelse, og har inntrådt nylig eller på et bestemt tidspunkt (ikke livsvarig), som ikke skyldes overdreven påkjenning, og som ikke i betydelig grad blir bedre med hvile.
  2. Ubehag etter påkjenning.
  3. Søvn har ingen oppfriskende virkning.

I tillegg må minst ett av to tilleggskriterier være oppfylt: kognitiv svekkelse og problemer med å stå oppreist. Ekspertene mener ytterligere forskning er nødvendig og at kriteriene bør gjennomgås på nytt om fem år.

- Kan bli flere

Overlege Ingrid B. Helland leder kompetansetjenesten for CFS/ME på Rikshospitalet. Hun sier til bt.no at det er uvisst hvordan de nye kriteriene slår ut sammenlignet med norsk praksis.

– Hvis vi går ut ifra de såkalte Canada-kriteriene, som har vært vanlig i bruk ved St. Olav, CFS/ME-senteret på Aker, OUS, og Haukeland, vil antagelig flere få diagnosen enn før, sier Helland.

Powered by Labrador CMS