Færre «farlige» situasjoner i Tippeligaen

Resultatene fra en ny doktoravhandling viser færre situasjoner hvor det var kontakt mellom arm/albue og hode etter strengere regeltolkning i fotball. Skadeforekomsten er likevel den samme som før.

Publisert

Lege og forsker John Bjørneboe har i sin doktoravhandling ”Injury surveillance and prevention in male professional football” arbeidet med skaderegistrering og skadeforebygging i Tippeligaen. Dette skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

1000 ganger høyere

Tidligere forskning viser at hver spiller i en toppklubb har i snitt 2 skader per sesong, og at skaderisiko i fotball er 1000 ganger høyere enn innen bygg- og anleggsbransjen. Gjennom den daglige skaderegistreringen i Tippeligaen fant man en økning i risiko for akutte kampskader i perioden 2002 til 2007, det var ingen endring i risiko for treningsskader eller belastningsskader. I 2004 kom kunstgress for alvor inn i Tippeligaspillernes hverdag, men gjennom den pågående skaderegistreringen i Tippeligaen kunne Bjørneboe og medarbeidere vise at det ikke var noen økt risiko for akutte skader på kunstgress sammenlignet med naturgress.

Strengere regeltolkning

Gjennom videoanalyse fant Bjørneboe og medarbeidere en høyere forekomst av situasjoner med høy risiko for skade i Tippeligaen i 2010 sammenlignet med 2000.  Dette førte til at Norges fotballforbund i samarbeid med UEFA og Senter for idrettsskadeforskning implementerte en strengere regeltolkning i Tippeligaen i et forsøk på å redusere skadefrekvensen. Resultatene viser ingen endring i skadeforekomst, men gledelig fant man færre situasjoner hvor det var kontakt mellom arm/albue og hode.

Bjørneboe disputerer 19.september ved Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS