Etterlyser bedre tilbud til kolspasienter

Det finnes nesten ikke noe tilbud til kolspasienter i norske kommuner, mener leder i Nasjonalt Kolsråd, Olav Kåre Refvem. Ca. 400.000 nordmenn som er rammet av sykdommen.

Publisert

For ett år siden etterspurte Nasjonalt Kolsråd og leder Olav Kåre Refvem en handlingsplan for kols, men departementet avviste at det var nødvendig, skriver Dagens Medisin

Ifølge Olav Kåre Refvem er oppfølgingen av denne pasientgruppen mye tettere i andre land, blant annet i England og Nederland. Han mener det er på tide at tilbudet til norske kolspasienter også blir bedre. 

Flere på sykehus

I stortingsmeldingen om primærhelsetjenesten blir det påpekt at Norge har flere innleggelser på grunn av kols enn andre OECD-land. I meldingen står det at ”det tilsier at innleggelser for kols kunne vært unngått ved bedre kommunale helse – og omsorgstjenester”. Meldingen ble lagt frem i begynnelsen av mai.

- I kommunene er tilbudet til kolspasienter nesten helt fraværende. Man har ikke klart å bygge opp nok kompetanse. Rehabiliteringen som foregår i kommunene er gjerne tradisjonell og går på muskler og ledd. Personer med kols trenger en bred oppfølging, der både lege, fysioterapeuter og sykepleiere deltar. De kan også trenge hjelp fra ergoterapeuter, sosionomer og psykologer for å takle hverdagen, sier Refvem til Dagens Medisin. 

Lungerehabilitering

En studie ved Høgskolen i Bergen, som Dagens Medisin nylig omtalte, viser at lungerehabilitering gjør kols-pasientene mer fysisk aktive. Dette igjen bremser sykdomsutviklingen. Men det er bare et fåtall av personer med kols som får dette tilbudet. 

– Norge ligger langt bak når det gjelder tilbud til personer med kols. I England tilbyr primærhelsetjenesten lungerehabilitering og i Nederland er det et godt utbygd tilbud i spesialisthelsetjenesten. Disse tilbudene når en større andel av pasientene enn tilbudene i Norge, sier Refvem. 

Flerfaglige team

Helse – og omsorgsdepartementet viser til at i primærhelsemeldingen som nettopp er lagt frem er det foreslått en rekke tiltak for mer koordinerte tjenester og flerfaglige team. 

– For kols-pasienter gir dette bedre mulighet for oppfølging i tråd med nasjonale faglige retningslinjer, og for mer systematisk pasientopplæring. En slik organisering vil også føre til større bredde i tilbudet, sier statssekretær Lisbeth Normann til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS