Dør tidligere av somatisk sykdom

Ungdom og unge voksne med psykiske lidelser og ruslidelser har økt risiko for å utvikle hjerte-karsykdom. De dør også tidligere av kreftsykdommer sammenliknet med andre pasientgrupper.

Publisert Sist oppdatert

I følge Verdens helseorganisasjons (WHO) undersøkelse ”Global burden of disease”, er psykiske lidelser og ruslidelser den største helsebelastningen for ungdom og unge voksne over hele verden.

- Vi har blitt mer og mer klar over at disse lidelsene også har en stor overdødelighet, skriver forskningsleder ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet, Ingrid Melle, i et blogginnlegg på forskning.no.

På Oslo universitetssykehus sin blogg skriver hun at psykiske lidelser og ruslidelser er den største risikofaktoren for selvmord, og at selvmord er den største enkeltårsaken til for tidlig død i denne pasientgruppen.

Den andre hovedårsaken er fysiske sykdommer. Pasienter med schizofreni og bipolar lidelse er best undersøkt.

- Vi vet nå at dette er en gruppe med en klart økt risiko for hjerte-karsykdom, og en økt risiko for å dø tidligere av sykdommen, skriver Melle.

En ny undersøkelse fra Sverige viser at denne pasientgruppen også oftere dør tidligere av kreftsykdommer som de ikke nødvendigvis har økt risiko for å utvikle.

- I kontakten med helsevesenet er som regel oppmerksomheten rettet mot alvorlige psykiske symptomer – symptom som også kan føre til kommunikasjonsvansker – og det kan se ut som at den fysiske helsa glemmes, skriver Melle.

Powered by Labrador CMS