Direkte tilgang ga færre legebesøk

En fersk rapport viser god effekt av utvidet tilgang til fysioterapi for eldre i primærhelsetjenesten i Wales. 

Publisert Sist oppdatert

Helsetjenesten for de seks nordligste fylkene i Wales, Betsi Cadwaladr University Health Board, har gjennomførte et pilotprosjekt der to fysioterapeuter jobbet i førstelinjetjenesten for fire allmennlegepraksiser, skriver fysioterapeutforbundet i Storbritannia (CSP).

I løpet av seks måneder, fikk 1525 eldre pasienter konsultasjon hos fysioterapeut, før de ble henvist videre til allmennlegen ved behov. Bare 23 av disse pasientene behøvde legebehandling. Henvisninger fra de fire allmennpraksisene til andrelinjetjenesten falt med 12 prosent i løpet av samme periode.

Dette kommer frem i rapporten «GP Services in Wales: The Perspective of Older People» publisert av eldreombudet i Wales i februar i år.

Fornøyde brukere

Rapporten gir en oversikt over hvilke helsetjenester walisiske leger i primæromsorgen skaffer til veie for sine eldre pasienter. Mer enn 1600 eldre deltok i undersøkelsen.

Mange av de spurte var svært fornøyd med å ha tilgang til tjenester som fysioterapi i førstelinjetjenesten. 60 prosent av deltakerne var klar over at de hadde tilgang til andre tjenester enn allmennlege i kommunen.

Tilbud om fysioterapi er så langt implementert ved 49 allmennlegekontor i Wales. CSP Wales sier i en uttalelse at de vil jobbe for å forbedre kunnskapen og bevisstheten rundt tilbudet om direkte fysioterapi.

Powered by Labrador CMS