Diabetes type 2 kan reverseres ved vekttap

Slanking, ikke medisiner, er riktig form for behandling av diabetes type 2, ifølge ernæringsprofessor.

Publisert

Mellom fem og ti prosent av befolkningen i Storbritannia lider av diabetes type 2, de aller fleste av dem går på blodsukkersenkende medisiner. Ubehandlet kan diabetes type 2 føre til hjerteproblemer, blindhet, og skade på nerver og nyrer. Men det er mulig å reversere sykdommen, skriver theguardian.com.

Ved varig vektnedgang, vil bukspyttkjertelen igjen begynne å produsere insulin, og leveren vil reetablere seg selv om kroppens reservoar for glukose.

- Så å si alle med type 2-diabetes er overvektige. Det er en tragedie at dette har vært kjent for oss i godt og vel 100 år, samtidig som vi hele tiden har behandlet med blodsukkersenkende medisiner, sier Mike Lean, professor i ernæring ved universitetet i Glasgow.

- Det er overvekt som er årsaken til diabetes type 2, høyt blodsukker er konsekvensen. For å reversere sykdommen, er det som regel nødvendig å gå ned 12 kilo eller mer, sier Lean, som argumenterer for sitt syn i en analyse publisert på bmj.com.

Potensielt betyr dette at mange mennesker som i dag er avhengige av medisiner mot diabetes type 2, kan kaste dem i søpla.

Det eneste de må å gjøre er å redusere kroppsvekten sin med ti prosent - og holde seg der.

Reduser midjemålet

Den sikreste indikatoren på at man står i fare for å få diabetes type 2, er ifølge Lean en fet mage. For menn kan et midjemål over 91 cm tyde på at de er i risikosonen, tilsvarende tall for kvinner er 81 cm.

- Du kan ikke løpe av deg diabetes, sier Lean, med referanse til trening med høy intensitet for å forbygge diabetes 2 for personer i risikosonen.

Han og teamet er involvert i en pilotstudie hvor en tredjedel av deltakerne klarte å gå ned mer enn 12 kilo ved å erstatte vanlige måltider med shakes i seks til åtte uker, før deltakerne ble introdusert til en diett bestående av fettfattig mat, og minst mulig alkohol.

Lean oppfordrer diabetes type 2-pasienter til å spørre fastlegen sin om hjelp til å finne en evidensbasert slankekur. Fordelene ved å gå ned i vekt er mange; ikke bare blir pasienten kvitt diabetes type 2 og kan slutte å ta medisiner, men ofte senkes også blodtrykket.

 

 

Powered by Labrador CMS