CT- og MR-undersøkelser benyttes for ofte

– Det foreligger ingen prioriteringsveileder for røntgenundersøkelser som definerer indikasjon for slike undersøkelser, sier direktør for medisin og helsefaglig analyse i Helse Sør-Øst, Ole Tjomsland.

Publisert Sist oppdatert

Bruken av denne typen bildediagnostikk har økt betydelig de siste årene og forventes fortsatt å øke. En rapport fra Riksrevisjonen viser at bruken av undersøkelsene ikke er likeverdig fordelt på befolkningen, og denne variasjonen kan gi både overforbruk og underforbruk.¨

Unødvendige undersøkelser

Videre fant også Riksrevisjonen at forbruket av undersøkelser som er unødvendige, eller som har uklar nytteverdi, fortsatt er høyt.

Dette til tross for at kne- og skulderoperasjoner er omstridte, og studier og forskere har slått fast at de fleste over 40 år ikke har nytte av operasjon for degenerative tilstander i kneet.

- Private mindre strenge

Ifølge Riksrevisor Per Kristian Foss er de private klinikkene mindre strenge når de vurderer henvisninger. Videre innhenter de mindre informasjon, og de gjennomfører flere undersøkelser som ikke er medisinsk nødvendig, enn de offentlige sykehusene gjør.

– De regionale helseforetakene skal følge opp at bruken av private tjenester er medisinsk nødvendige, men ingen av dem har gjennomført slike tilsyn, uttaler Foss i en pressemelding.  

Tjomsland i Helse Sør-Øst sier følgende til Foss' påpekning av at RHF-ene ikke gjør disse tilsynene:

– De regionale helseforetakene har som kjent ikke tilsynsmyndighet.

Les mer i Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS