Brukerstemmen skal inn i klinisk forskning

-Kliniske studier må i større grad ta hensyn til nytteverdien for pasienten, sier Anne-Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Omfanget av klinisk forskning i Norge var tema under møtet «Fra ord til handling», i regi av Forskningsrådet, Legemiddelindustrien, Inven2 og Helse Sør-Øst. Bakgrunnen for møtet er nedgangen i kliniske studier i Norge de siste årene: I 2013 ble det søkt om 110 studier i Norge. Til sammenligning lå antallet nærmere 250 på begynnelsen av 2000-tallet.

Nytt nettsted

Som et tiltak for å sikre at flere pasienter får tilgang til utprøvende behandling gjennom kliniske studier, viser Erlandsen til at regjeringen har gitt Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene i oppdrag å utvikle et pasientrettet nettsted om kliniske studier.

Hensikten med nettstedet er ifølge Erlandsen å skape kontakt mellom forskere og pasienter, samt å gjøre det lettere for pasientene å få informasjon om studier som gjennomføres. Oppdraget har fått frist til begynnelsen av mai i år, og skal etter planen ligge under helsenorge.no.

– Må dekke de faktiske behovene

Regjeringens oppdrag til de regionale helseforetakene inneholder dessuten krav om at forskningens forventede nytteverdi for pasienten skal være en del av prosjektbeskrivelsen ved kliniske forskningsprosjekter, og at pasientene skal delta i å avgjøre hvordan studiene legges opp.

– Vi vil etablere nye virkemidler som gjør at studiene rettes inn mot de behovene som faktisk skal dekkes, sier Erlandsen til Dagens Medisin.

Hun peker på muskel- og skjelettlidelser som et område som rammer mange pasienter, men som i liten grad er gjenstand for forskning.

Saken ble først omtalt av Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS