Bakterietransplantasjon kan være løsningen på fedmeepidemien.

Bakterietransplantasjon - nøkkelen til en fedmefri fremtid?

Sammensetningen av tarmbakterier ser ut til å spille en avgjørende rolle for utviklingen av fedme, viser en ny, internasjonal studie. 

Nyheter

Kanskje kan fedmeepidemien bremses ved å justere sammensetningen av bakterier i tarmene hos svært overvektige mennesker.

Et samarbeid mellom forskere fra Ruijin Hospital og Jiao Tong University School of Medicine i Shanhghai, BGI-Shenzhen, og National Institute of Nutrition and Seafood Research i Bergen, viser hvilke tarmbakterier som gir en slank midje, og hvilke som får bilringene til å velte ut over bukselinningen, skriver videnskab.dk.

- Vi får flere og flere beviser på at sammensetningen av tarmbakterier spiller en avgjørende rolle for utvikling av fedme, sier professor Karsten Kristiansen ved Genomforskning og Molekylær Biomedicin på Biologisk Institutt, Københavns Universitet, som er en av forskerne bak studien.

- Resultatene er neste skritt på veien mot en dag å kunne kurere fedme ved å endre på tarmbakterienes sammensetning, sier han.

Studien er nettopp publisert i tidsskriftet Nature Medicine.

Store konsentrasjoner av glutamin

Karsten Kristiansen har sammen med de kinesiske samarbeidspartnerne laget en detaljert analyse av bakteriesammensetningen i tarmene til 72 overvektige kinesere med en BMI på over 35, og 79 slanke kinesere med en BMI på 20.

Samtidig har forskerne tatt blodprøver fra deltakerne for å finne forskjeller i sammensetningen av aminosyrer i blodet.

Forskerne fant at de overvektige kineserne hadde få, eller ingen, av bakterien Bacteroides thetaiotaomicron i tarmene. Til gjengjeld var bakterien tilstede i rikt monn i tarmene til de slanke kineserne. Forskerne fant også at de overvektige deltakerne hadde mye større konsentrasjoner av aminiosyren glutamin i blodet, enn de slanke. Glutamin spiller en viktig rolle som signalstoff i hjernen.

Transplanterte bakterier

Forskerne tok B. thetaiotaomicron fra tarmene til de slanke deltakerne og transplanterte dem til tarmene på mus som var disponert for overvekt. Bakterien fikk rotfeste, og musene holdt deretter vekten nede.

Det ble også påvist at tilstedeværelsen av glutaminfortærende bakterier i musenes tarmer, gjorde at musene ikke hadde så store mengder av glutamin i blodet.

- Det kan se ut som om glutamin i blodet kan være fedmefremkallende, og at sammensetningen av glutaminproduserende og glutaminfortærende bakterier i tarmen hos mennesker har innflytelse på om folk blir fete eller ikke, sier Kristiansen.