Avdekket høy forekomst av atrieflimmer

Norske menn og kvinner i midten av 60-årene har mer atrieflimmer enn det som har vært sett i andre studier for samme aldersgruppe.

Publisert

Forekomsten av atrieflimmer var 4,5 prosent i studiepopulasjonen. Det fremgår av en norsk prospektiv observasjonsstudie, nylig publisert i BMJ Open.

Omfattende studie

Dataene omfatter 3.706 (av 5827 inviterte) deltakere hjemmehørende i Akershus, født i 1950 (49% kvinner) og som ble fulgt opp med screening for atrieflimmer ved 63-65 års alder. Alle deltagerne i studien gjennomgikk grundig utredning, inkludert EKG.

Studiens hensikt var for øvrig å undersøke kjønnsspesifikk prevalens av atrieflimmer, inkludert sub-klinisk atrieflimmer. Forskerne ønsket også å studere prevalensen av risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom, samt sammenhengen mellom disse risikofaktorene og atrieflimmer.

Risikofaktorer

Drøyt seks av ti deltagere hadde høyt blodtrykk, mens overvekt eller fedme ble sett hos to av tre.

Analyser avdekket blant annet at høyt blodtrykk mer enn doblet risikoen for atrieflimmer, mens den relative risikoen var 3,5 ganger så høy hos personer med hjertesvikt. Det var også mer enn doblet risiko for atrieflimmer dersom minst én av førsteledds-slektninger hadde atrieflimmer.

2,4 prosent av kvinnene og 6,4 prosent av mennene viste seg å ha atrieflimmer. Artikkelforfatterne mener at komorbiditet og høyde/vekt kan forklare en stor del av kjønnsforskjellene i forekomst.

Les abstractet her

Powered by Labrador CMS