-Arbeidsgiver må ta ansvar for at forskerne publiserer

Kunnskapsdepartementet krever at universitetene og høgskolene sørger for at forskere publiserer resultatene sine. Men konsekvensene er få dersom institusjonene ikke gjør dette.

Mange forskningsresultater blir aldri offentlige fordi forskerne ikke publiserer dem, for eksempel i vitenskapelige tidsskrifter. Kunnskap som kunne ha gagnet deg og meg, og som koster penger å forske fram, blir dermed ikke kjent. 

Slik bør det ikke være, mener Kunnskapsdepartementet.

– Vi har klare forventninger til at forskerne skriver om funnene sine og forsøker å få dem publisert, sier statssekretær Bjørn Haugstad på vegne av departementet, til forskning.no.

Han mener universiteter, høgskoler og andre forskningsinstitusjoner bør ta ansvar for at forskningen blir publisert vitenskapelig.

– Institusjonene skal ha systemer for å følge opp publisering, sier Haugstad.

En ringerunde til en del forskningsledere tyder på at institusjonene mangler oversikt over når de ansatte publiserer og ikke. Dermed blir oppfølgingen lite systematisk. Forskerens nærmeste leder stiller kanskje spørsmål hvis han eller hun publiserer svært lite, mens forskere som publiserer en del kan la være publisere enkelte av studiene sine uten innblanding fra sjefen.

Vil lovfeste institusjonenes ansvar

Det kan være mange grunner til at en forsker ikke offentliggjør forskningen sin, men dersom han holder tilbake resultater fordi han ikke likte svaret han fikk, er det alvorlig.

Kunnskapsgrunnlaget vårt blir mangelfullt. Vi kan for eksempel tro at en medisin virker bedre enn den gjør.

– Negative resultater er ikke en unnskyldning for ikke å publisere. Det er institusjonenes ansvar å forhindre slik uetisk praksis, sier Haugstad.

– Det handler ikke bare om integritet i forskningen, men om pasientsikkerhet og andre konsekvenser for samfunnet. Dette er et alvorlig problem, som jeg ennå ikke har sett noen komme med en god løsning på.

Nå vil han lovfeste institusjonenes ansvar for forskningsetikk. Snart sender Kunnskapsdepartementet en ny versjon av forskningsetikkloven ut på høring. Loven skal bidra til at forskning i offentlig og privat regi skjer i henhold til anerkjente etiske normer.

Haugstad mener det forskningsetiske ansvaret til institusjonene også omfatter publisering, men kan ennå ikke si om dette vil bli spesifisert i lovendringsforslaget. Det er ingenting i det foreløpige notatet som tilsier at det blir det.

Kultur, ikke kontroll

Haugstad lar det være opp til institusjonene hvilke systemer de lager, men forventer at arbeidsgiverne tilbyr opplæring i god publiseringsskikk og har tydelige retningslinjer som forteller hva de forventer av forskerne sine. Institusjonene skal også ha rutiner for å behandle saker om mulige brudd på etiske normer. I dag er det varierende hvor gode institusjonene er på dette.

Haugstad vil ikke ha noen kontroll av om institusjonene tar ansvaret for publisering. Han mener institusjonene skal passe på dette selv.

– Det er grenser for hva departementet kan detaljstyre. Vi er avhengige av at institusjonene følger opp det vi er enige om er en god praksis. Ellers erstatter vi en kultur for god praksis med et kontrollregime.

Det er uklart om det vil få noen konsekvenser for institusjonene dersom de ikke følger opp manglende publisering.

– Men institusjonslederne vil nok oppfatte en lovfesting av det forskningsetiske ansvaret deres som en tydeliggjøring, sier Haugstad.

Les merforskning.no

Powered by Labrador CMS