Arbeid med hevede armer gir skuldersmerter

En prospektiv studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), forsterker sammenhengen mellom skuldersmerter og arbeid med hevede armer – spesielt blant kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Studien er basert på prosjektet MÅMS – Mulige årsaker til muskel- og skjelettplager fra yrkesskole ut i arbeidslivet. Studien er ennå ikke publisert.

Studiegruppen besto av unge voksne i deres første arbeidsår etter yrkesskole; frisører, elektrikere, studenter og en gruppe med ulikarted arbeid. Arbeid med armene hevet ble studert ved hjelp av et inklinometer.

Det ble blant kvinnene funnet en signifikant sammenheng mellom skuldersmerter og økende høyde og vinkel på armene, samt en økende smerteopplevelse (varighet) i arbeid med armene hevet.

Det ble funnet en liten sammenheng mellom skuldersmerter og unge voksne i deres tidlige arbeidsliv – også blant menn.

Objektive mål

- Studien bidrar med ny kunnskap om unge arbeidstakere som har vært lite studert tidligere. Det at vi finner en positiv assosiasjon mellom arbeid med armene hevet og skuldersmerter tidlig i arbeidslivet, viser at det kan være et behov for økt oppmerksomhet på arbeidsmiljøet til unge arbeidstakere, spesielt i manuelle yrker, sier fysioterapeut, postdoc. og førsteforfatter på studien, Therese N. Hanvold.

Tidligere studier har ofte basert seg på selvrapporterte mål som ikke har tatt i betraktning eksponeringens varighet og intensitet.

- I denne studien har vi vurdert varigheten av arbeid med armene hevet over seksti grader og over nitti grader i løpet av arbeidsdagen. Resultatene viser at økende grad av armene hevet, og økende varighet av denne belastningen, er assosiert med skuldersmerter, og at disse funnene er signifikante blant kvinner, sier Hanvold.

- Hva er nyttig å vite for klinikere og pasienter i forbindelse med studien?

- Studien viser en sammenheng mellom arbeid med armene hevet og skuldersmerter. Dette er viktig kunnskap både for klinikere og BHT-personell som skal veilede og tilrettelegge for arbeidstakere, og for arbeidstakeren selv med hensyn til bevisstgjøring av egen arbeidsstilling.

- Hvordan kan slike plager forebygges?

- Vi har ikke sett på forebyggingspotensialet, kun identifisert arbeidsrelaterte risikofaktorer for skuldersmerter. Utviklingen av skuldersmerter er multifaktoriell og kompleks, noe som gjør forebygging utfordrende. Vi kan likevel si at arbeid med armene hevet er en risikofaktor for slike plager, og at en reduksjon i både hvor høyt og hvor lenge man arbeider med armene hevet vil redusere risikoen for å utvikle skuldersmerter, sier Hanvold

- Planlegger dere videre forskning som ser på de faktiske årsakene til resultatene i studien?

- Vi er i gang med to nye prosjekter som bygger videre på noe av dette. Det ene ser mer generelt på arbeidshelsen blant unge arbeidstakere for å identifisere faktorer som kan være viktig for å stå i jobb hele yrkeslivet, og i det andre ser vi på tungt arbeid i bygg- og anleggssektoren og helse- og omsorgsektoren for å identifisere mer presis kunnskap om hvilke aspekter av de mekaniske arbeidskrav som kan være skadelige, sier Hanvold.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS