Med evidensen i høysetet

Mye god norsk fysioterapirelevant forskning blir publisert i utenlandske tidsskrifter. Men leser den jevne norske fysioterapeut disse artiklene? Svaret er sannsynligvis «nja».

Publisert

I denne utgaven av Fysioterapeuten har vi valgt å fokusere utelukkende på fag og forskning, og temavalget falt på muskel- og skjelettproblematikk. Dette er første gang i historien at vi i Fysioterapeuten kommer med denne typen utgivelse. Hvorfor? Svaret er enkelt; Vi ønsker i større grad å tilgjengeliggjøre forskning for våre lesere.

To utvalgte internasjonale publikasjoner blir i sin helhet reprintet. Fire fagkronikker fra solide forskningsmiljøer presenteres. I tillegg har en rekke forskere bidratt ved å skrive norske sammendrag fra sine internasjonale publikasjoner.

Personer med muskel- og skjelettbesvær står i dag for nesten 50 prosent av det norske sykefraværet. Fysioterapeuter møter denne pasientgruppen daglig, og resepten er sjelden den samme for alle. Denne «sekken» av plager inneholder svært mange varianter av diagnoser og lidelser, og det forskes over en lav sko over hele verden for at vi skal få vite mer om risikofaktorer, effektive behandlingsstrategier og tanker og opplevelser rundt disse lidelsene. Og ja, vi blir kanskje litt klokere for hver dag. Samtidig blir vi også litt mer forvirret. Fordi enkeltstudier kan gi oss helt forskjellige svar. Hvem skal vi egentlig stole på? Hva er god forskning?

De norske forskningsmiljøene innen muskel og skjelett produserer relativt mange vitenskapelige artikler i løpet av et år, og fysioterapeuter er godt representert. Fysioterapeuten har derfor kontaktet de relevante forskningsmiljøene, for å få tilgang til ferskt materiale som bør være av interesse for våre lesere.

Hva er god trening for artrosepasienter? Hvilke øvelser bør anbefales for å unngå bekkenleddsmerter i svangerskapet? Hva er skulder impingement? Trening eller operasjon? Fungerer kognitiv terapi for denne pasientgruppen? Og kan vi stole på forskning? Muligens vil dere kunne svare enda bedre på disse spørsmålene – og mange flere - etter å ha lest denne utgaven av Fysioterapeuten.

Vi håper selvsagt dette vil falle i smak – og ser på ingen måte bort fra at det kan gjentas neste år. Med et nytt tema, nye impulser – og enda mer klokskap presentert.

God lesing!

John Henry Strupstad, fagredaktør

Powered by Labrador CMS